Om Bådteatret

Scenen, repertoiret og historien

BÅDTEATRET har i de seneste års EGENPRODUKTIONER konsekvent arbejdet med at udvikle dukke- og animationsteatret for voksne. Det er et magisk og legende univers som vi sætter i kontrast ved at behandle “tunge” klassiske eller filosofiske tekster. Det er et dramaturgisk bevist valg, fordi vi ønsker at udfordre vores publikum til at gå i dybden i stedet for at lade sig blænde af overfladen. Hver forestilling er en undersøgelse, som skal bringe teaterkunsten videre med det ene formål at overraske og berige vores publikum.

BÅDTEATRET ER OGSÅ en åben scene, hvor vi giver plads til GÆSTEFORESTILLINGER, som enten arbejder med dukker, undersøger eller eksperimenterer med teaterbegrebet.

Mange ungdomsteatre søger BÅDTEATRET som spillested i kraft af teatrets unikke beliggenhed og det ekstraordinære forhold, at teatret er et skib. Forhåbentlig giver det et ungt publikum nogle helt særlige og positive oplevelser, der giver dem lyst til mere teater.

I de seneste år har vi, på grund af vores placering i Nyhavn, også givet plads til gæsteforestillinger på engelsk. At tænke lokalt betyder i vores tilfælde at tænke på verden – og dermed byde de talrige turister i Nyhavn en teateroplevelse.

SIDST MEN IKKE MINDST har vi etableret UBÅDEN til mindre produktioner og hjerteblodsprojekter. UBÅDENS forestillinger bruger BÅDTEATRETs scene, når den ligger stille mellem egenproduktioner og gæsteforestillinger. UBÅDEN kan huse alle slags scenekunstprojekter fra teaterkoncerter uden koncert over små kabareter til poesioplæsning og kulturmiddage. Fælles for projekterne på scenen er, at her risikerer alle noget – måske noget, der ikke før er set i dansk teater.

B – står for Bådteatrets egenproduktioner

G – står for Gæsteforestillinger

U – står for forestillinger og arrangementer på Ubåden

 

BÅDTEATRETS HISTORIE  

Begyndelsen…

I begyndelsen af 70’erne lå der i Stockholm et teaterskib, der om sommeren sejlede rundt i skærgården og om vinteren lå ved kaj i hovedstadens hjerte. En gruppe danske arkitekt-studerende og teaterfolk så det og tænkte, at et teaterskib måtte være en oplagt ide i et land med næsten 7.500 km kystlinie og over hundrede havne.

I 1972 blev Pram 51 købt af DFDS for et beløb svarende til 10 øre per kilo af prammens vægt og Bådteatret fik sin skal.

Skibet er bygget på B&W i 1898 og er en såkaldt lægter. Det blev bygget om og i foråret 73 var der premiere på »Den Mekaniske Dukkes Forvandling«. Allerede et halvt år senere fulgte »På en øde ø boede en Million« af og med den legendariske dukkemager og teatermand Kaj Matthiessen. Bådteatret havde hurtigt fået et indhold, en profil og en retning.

Uforudsigelighed og kvalitet har været tiltrækningskraften og det skal den fortsat være.

 

Foto fra Bådteatrets »Odysseen« 2013